#Ukrajina #Donbas #Afrika #Migrace #Konflikty #Rozhovory #Blízký východ #Podcasty

Reportáž z místa: Varšavskou univerzitu pohltily propalestinské protesty

24. Červenec 2024
5 minut
Prostor před ikonickou bránou Varšavské univerzity plní protestující studenti. K upršenému nebi se zvedají transparenty se slogany „Od řeky až k moři“ a „Izrael bombarduje děti“, ale objevuje se i volání po odstoupení rektora Alojzyho Nowaka z funkce. Ten ztratil podporu značné části svých studentů tím, že na protestující dav zavolal policii. Reportáž z dění na Varšavské univerzitě přináší externí spolupracovnice Reportérek Kateřina Häuslová, fotografie poskytl Ziemowit Ciborowski.

Vstup do kampusu je od června povolen pouze lidem, kteří se univerzitní ochrance prokáží studentskou nebo zaměstnaneckou kartou. „Nepustíme nikoho, kdo tu nemá co dělat. Neprojdou ani lidé s palestinskými symboly a vlajkami, tenhle prostor je teď apolitický,“ tlumočí šéf ochranky rektorovo nařízení. V době, kdy se semestr chýlí ke konci a přednášky nahrazují závěrečné zkoušky, se univerzita snaží jakkoliv potlačit pokračování nepokojů, které vygradovaly v chaos vyžadující policejní zásah. 

„Rektore, odstup.“

Mezi množstvím starších transparentů se tak nyní vyjímá několik aktuálnějších s jasným požadavkem: Protestující studenti žádají rektora o odstoupení z funkce. „Naše požadavky ignoruje a když chceme, aby nás poslouchal, obviní nás z narušování pořádku a nechá nás vyvést,“ říká polská studentka Agnieszka Kula, která v pravidelných intervalech obíhá kolem protestujících a hlasitými pokřiky rozdmýchává skupinovou identitu. Když přitom omylem narazí do jednoho z desítek policistů, na batohu se jí zaleskne připínáček s nápisem A.C.A.B. (z anglického „All Cops Are Bastards“ – Všichni policajti jsou parchanti).

„Naše požadavky ignoruje a když chceme, aby nás poslouchal, obviní nás z narušování pořádku.“

Agnieszka Kula, polská studentka

„Studentské protesty jsou zásadní pro pochopení a podporu demokracie. Akademické prostředí kultivuje mladé lidi v nejkritičtější době rozvoje jejich myšlenek a idejí, podobné aktivity proto nesmíme odsuzovat,“ uvedla americká socioložka Lida Nedilsky, která na Varšavské univerzitě vyučuje.

V prvních týdnech protestů vedení univerzity studenty rozhodně neodsuzovalo. Na pozemek u fakulty mezinárodních studií, kde 24. května rozestavěli studenti desítky stanů a vyvěsili vlajky a cedule s protestními slogany, nechalo vedení univerzity dovézt venkovní toalety a čistou vodu. Protestující požadovali zpřístupnění informací o vazbách, které má Varšavská univerzita s izraelskými institucemi a jejich ukončení, a především jednoznačné odsouzení izraelských akcí vedených proti Palestině. Kvůli protestujícím se preventivně zrušilo několik přednášek, ale jelikož se protest ukázal být poklidný, univerzita se jej rozhodla tolerovat.

To se změnilo o týden později, když protestující studenti sbalili stany a přesunuli se na kampus. „Soustavně jsme upozorňovali na to, co od univerzity očekáváme. Rektor nás ignoroval, tak jsme přišli za ním,“ uvádí palestinský student Zaid Gzzawii, který je jednou z nejvýraznějších tváří protestu. 

„Narušit výuku je v tomhle případě oprávněné. Jenom tak dosáhneme změny,“ komentuje jeden z polských studentů fakt, že protestující narušují celkový chod univerzity právě v době, kdy probíhá takzvaný „zkouškový týden“. „Za eskalaci je zodpovědná univerzita,“ přidává se Gzzawii. „Vedení nereflektovalo naše studentské požadavky a rektor na nás raději poslal policii. Proto dnes požadujeme i jeho odstoupení,“ vysvětluje. 

Rektor Alojzy Nowak ve svém oficiálním vyjádření uvedl, že není přípustné, aby skupiny protestujících lidí sabotovaly výuku a závěrečné zkoušky a že takové chování nelze omluvit žádným motivem. Ke studenty požadované rezignaci se zatím nevyjádřil. 

Podpora Palestině je prioritou

„Od řeky až k moři,“ vykřikují protestující před hlavní bránou Varšavské univerzity, kterou ochranka v odpoledních hodinách zavřela a vstup na kampus tak znemožnila i studentům, kteří by za normálních okolností šli na přednášku. „Od jaké řeky a k jakému moři?“ ptám se jich, když po chvíli dopřejí hlasivkám klid. Odpovědí je mi trapné ticho a jedna polská nadávka. Nedostatečná informovanost protestujících je trnem v oku lidem, kteří se snaží o názorovou nestrannost. „Nikdy bych si nedovolil veřejně vykřikovat svůj názor, kdyby byl takhle zoufale nepodložený,“ říká polský herec Bartek Morawski, který se během protestu před univerzitou dostal do slovní potyčky s několika propalestinskými protestujícími. 

„Stydím se za svoji izraelskou rodinu i za svoje židovské jméno, nebudu je uvádět.“ 

Alex, student

Hesla zaznívající na shromáždění jsou rozmanitá, tempo jim udává zvuk několika bubnů. „Nemůžeme přihlížet systematickému vyvražďování lidí v Gaze,“ komentuje svou účast na protestu student židovského původu, který se představil pouze jako Alex. „Stydím se za svoji izraelskou rodinu i za svoje židovské jméno, nebudu je uvádět.“ 

„Čísla padlých ‚mučedníků‘ poskytovaná Hamásem vypadají hrozivě, ale nelze mluvit o systematickém vyvražďování,“ vyvrací nesprávné označení bezpečnostní expert Robin Burda z brněnské Masarykovy univerzity. „V daném kontextu je bohužel nutné očekávat civilní oběti i s dodržením maximálních opatření pro jejich ochranu. Ovšem i v poměru ke konzervativním odhadům zabitých členů Hamásu jsou civilní oběti výrazně nižší, než uvádí report OSN o současných válečných konfliktech,“ dodává. Protestující však mají jasno a svůj názor se nebojí projevit hlasitě, veřejně a s důsledky, které se dotýkají chodu celé akademické instituce.